De Gemeenschap van Goederen

De Gemeenschap van Goederen

Via deze weg schreef ik u eind 2016 al dat de nieuwe gemeenschap van goederen eraan komt. Nu is het zover en met ingang van 1 januari 2018 geldt hij dan. Let op: dit stelsel is dus alleen voor mensen die vanaf 1 januari 2018 met elkaar trouwen of een partnerschap laten registreren in gemeenschap van goederen zonder huwelijkse voorwaarden te hebben gemaakt bij de notaris. Als men al gehuwd is voor 1 januari 2018, geldt het nieuwe stelsel dus niet.

Vreemd genoeg is er maar weinig voorlichting vanuit de overheid op deze wetswijziging.

Ik heb in ieder geval geen landelijke campagne voorbij zien komen.

In deze rubriek probeer ik dan een bijdrage aan die voorlichting te geven.

Hoe was de basis nog weer? Het is nog steeds een gemeenschap van goederen, maar goederen die voor het huwelijk privé waren blijven dan wel privé. Als u een schenking of erfenis ontvangt, blijven die ook automatisch privé. Dat is niet zo gek, tenzij u liever toch zou zien dat zo'n erfenis of schenking wel weer wordt gedeeld bij bijvoorbeeld overlijden.

Dan zou u een "insluitingsclausule" moeten maken in plaats van een "uitsluitingsclausule".

Goederen die tijdens het huwelijk worden verkregen zijn wel gemeenschappelijk.

Heeft u iets gemeenschappelijks aangekocht voor het huwelijk in de verhouding van bijvoorbeeld 10% voor de man / 90% voor de vrouw, dan is dat na het huwelijk automatisch 50% / 50% eigendom.

De basis klinkt misschien makkelijk maar kan al snel best ingewikkeld worden.

Stel dat een man voor het huwelijk €20.000,00 privéspaargeld had en de vrouw €10.000,00 privéspaargeld en stel dat ze gaan trouwen en 10 jaar later weer  gaan scheiden en stel dat alleen de man op dat moment €30.000,00 aan privéspaargeld heeft in plaats van €20.000,00 en stel dat de vrouw nog hetzelfde op haar rekening  heeft staan, dan is het dus maar helemaal de vraag of deze €10.000,00 die de man meer heeft nou wel of niet moet worden gedeeld. Immers: alles wat gedurende het huwelijk werd verkregen is gemeenschappelijk. Zou het rente zijn, dan zou het vermoedelijk privévermogen zijn geweest. Zou het overgespaard inkomen zijn, dan zou het moeten worden gedeeld. U zou dan dus gedurende het huwelijk dit soort dingen moeten gaan bijhouden!

Dan voor de ondernemers die willen gaan trouwen: let u even op! In beginsel zal het ondernemingsvermogen (stel dat er sprake is van eenmanszaak) privé zijn en blijven en dus niet zomaar gemeenschappelijk zijn met alle gevolgen van dien. Dat voordeel is binnen.

Maar wordt activa voor de onderneming betaald uit privémiddelen? Dan is het opletten geblazen, want als dat niet wordt betaald met tenminste 50% privévermogen van de man in dit geval, dan kan het zijn dat dat ondernemingsvermogen voor een deel gemeenschappelijk gaat worden!

En dan is er nog een nieuw artikel dat wat zorgen baart en dat is artikel 1:95a: ten laste van de (privé)onderneming dient een "redelijke vergoeding" te worden betaald aan de gemeenschap voor de kennis en vaardigheden en arbeid die een echtgenoot ten behoeve van die onderneming heeft aangewend. Maar hoe definiëren we dan wat een redelijke vergoeding is?

Voor mensen die willen trouwen maken wij veelal huwelijkse voorwaarden of partnerschapvoorwaarden op. Er zijn in de praktijk vaak twee "startmodellen": ofwel we creëren een gemeenschap van goederen en we zonderen daar van alles vanuit ofwel we bepalen dat er in de basis helemaal niets gemeenschappelijk is en we kijken naar bepaalde delingsbedingen bij overlijden of scheiding (of heel soms delingen gedurende het huwelijk of partnerschap). Die redelijke vergoeding kunnen we dan ook helemaal uitsluiten of beter definiëren wat daaronder gaat vallen.

Mijn advies zou in alle gevallen toch zijn eerst even bij ons op kantoor langs te komen om uw specifieke situatie te komen bespreken en dan kunnen we kijken wat voor u voldoet.

Ik heb zelfs al aanvragen gehad van mensen die in 2018 willen gaan trouwen maar dan wel in een algehele gemeenschap van goederen zoals die dit jaar nog geldt! Dan ook moet u huwelijkse voorwaarden maken die dat inhouden.

Ik zie u graag op kantoor en wens u alvast fijne kerstdagen en een heel mooi 2018!

Arjan Kuiper ( notaris, notariskantoor Oudewater )


Deel dit bericht

Meer

Montfoort Trouwstad hoe verder!?

Montfoort Trouwstad hoe verder!?

Montfoort Trouwstad hoe verder!? De Stichting Montfoort Trouwstad…
Lees meer

Nieuwjaarswens

Nieuwjaarswens

Montfoort Trouwstad wenst iedereen een liefdevol en gezond…
Lees meer

Een bijzondere dag voor Maud (6) en Luuk (3)

Een bijzondere dag voor Maud (6) en Luuk (3)

Zaterdag 24 augustus was een bijzondere dag voor…
Lees meer

Kinderen zeggen JA tijdens de 24 uur van Montfoort

Kinderen zeggen JA tijdens de 24 uur van Montfoort

Tijdens de 13e editie van de 24 uur…
Lees meer

'Montfoorter krijgt de meeste Valentijnskaarten van heel Nederland'

'Montfoorter krijgt de meeste Valentijnskaarten van heel Nederland'

Woon je in Montfoort? Dikke kans dat je…
Lees meer