In het Groene Hart liggen een aantal pittoreske plaatsen. Montfoort is volgens velen daarin nog niet echt ontdekt. Met zijn bijzondere monumentale gebouwen en groene omgeving ademt het een bijzondere geschiedenis.
Deze geschiedenis gaat terug tot in de vroege Middeleeuwen. De bisschop van Utrecht wilde zijn grensgebied beter verdedigen en stichtte in 1161 de plaats Montfoort. Het was strategisch gelegen aan de Hollandse IJssel en moest het Sticht van Utrecht beschermen tegen de graven van Holland. Daarom kwam er een Kasteel van Montfoort met een burggraaf, die de stad moest besturen. De naam Montfoort is afkomstig van de naam die het Kasteel kreeg: “Mons Fortis”, wat sterke berg betekent.
De burggraven waren invloedrijk, maar maakten veel ruzie en waren in verschillende oorlogen gewikkeld. In 1329 kende de burggraaf van Montfoort de stad zelf stadsrechten toe. Dat vergrootte zijn macht. De stad kreeg een imposante stadsmuur en werd een van de belangrijkste steden van de regio.
Van het oorspronkelijke kasteel is alleen de voorburcht met het poortgebouw nog over. De rest werd in 1672 door de Fransen met buskruit opgeblazen. Het kasteel heeft tot 1968 nog gediend als gevangenis en tuchtschool voor meisjes.
Montfoort kent nog een aantal markante monumenten. Het Oude Stadhuis dateert van 1375. Het is het enige stadhuis is Nederland wat aan de rand van de stad is gebouwd. Normaal bouwde men dit in het midden van de stad op een goed te verdedigen plek. Tot 1991 was hier het gemeentebestuur gehuisvest. Naast de poort bij de Stadhuis hangen nog de schandstenen, waarmee veroordeelden door de stad moesten lopen.
Door de invloed van de burggraven kwam er ook een Commanderije van de Johanniterorde naar de stad. Deze prestigieuze orde zorgde voor zieken onderweg en bezorgde de stad veel aanzien. De Commanderije omvat een kapel, een kloostergang en een kloostertuin.
De St. Janskerk (NH) ligt er tegenover en dateert van de 15e eeuw. Het is een grote kerk die het oudste gebrandschilderde glas van Nederland herbergt.
Maar ook Korenmolen De Valk (1753) is een plaatje op de stadsmuur. De molen is inmiddels weer werkend gemaakt. Er wordt spelt gemalen.
Maar vergeet ook niet het Sluisje te bekijken, de RK kerk te bewonderen en even op de Plaats te kijken.
Enkele kilometers verderop ligt het dorp Linschoten. Gelegen aan het slingerende riviertje met dezelfde naam, valt op dat de historische dorpskern zo goed bewaard is gebleven. Centraal ligt “Koffiehuis het Wapen van Linschoten en Snelrewaard” met zijn mooie terras aan de rivier. De Middeleeuwse kerk met zijn mooie interieur heeft een toren die schever staat dan die van de toren van Pisa. De Dorpstraat zelf is het decor geweest van meerdere films. Even buiten het dorp ligt het grootste particuliere landgoed van West Nederland: Landgoed Linschoten. Het omvat het Huis te Linschoten, een aantal historische boerderijen met land en natuurgebied. Het is een geliefde wandelplek.
De historische kernen Montfoort en Linschoten gelegen in het Groene Hart hebben tal van pareltjes van monumenten. Komt u ze ontdekken ?